Twitter Page

Αναζήτηση

Αρχείο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αρχική Σελίδα

Μεταφορές φυτών.. τι να προσέξετε

Η μεταφορά των φυτών σας είναι μία διαδικασία κατά την οποία πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά ιδίως όταν πρόκειται για φυτά εσωτερικού χώρου που είναι πιο ευαίσθητα σε μετακινήσεις.

Ανάλογα με την εποχή θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για την ασφαλή μετακίνηση και προστασία της υγείας των φυτών σας.

Χειμώνας:

Η έκθεση των περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου σε θερμοκρασίες μικρότερες των 5οC μπορεί να επιφέρει σημαντικές φθορές μετά από λίγη ώρα.  Προς αποφυγή αλοίωσής τους, πράξτε όπως περιγράφεται παρακάτω:

Φροντίστε τα φυτά σας να αερίζονται. Αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται να τα μεταφέρετε μέσα στο πορτ μπαγκάζ, ή αεροστεγώς απομονωμένα από το περιβάλλον. Παρόλα αυτά για να τα προστατατέψετε από το κρύο πρέπει να τα τοποθετήσετε σε σακούλα από μονωτικό υλικό κατά προτίμηση χάρτινη ή εναλλακτικά πλασική. Η χάρτινη βέβαια παρέχει καλύτερη μόνωση. Αφήστε ελαφρώς ανοιχτή τη σακούλα ώστε να αερίζεται το φυτό ιδίως αν πρόκειται να ταξεδέψετε για αρκετή ώρα.

Η προστασία από το κρύο είναι το παν κατά τη χειμερινή μεταφορά. Για επιπρόσθετη μόνωση από το κρύο καλύψτε εσωτερικά το αμάξωμα με μονωτικά υλικά, όπως σακούλες ή εφημερίδες, τα οποία ούτως ή άλλως θα προστατέψουν και το ίδιο το μεταφορικό μέσο από φθορές ή λεκέδες. Σιγουρευτείτε πως μέρη των φυτών σας δεν εξέχουν από το παράθυρο ώστε να κινδυνεύουν να καούν από το κρύο. Ιδανικά, πριν ακόμα την τοποθέτηση τους στο αμάξωμα, χρησιμοποιήστε το σύστημα κλιματισμού για να ζεστάνετε τον χώρο.

Καλοκαίρι:

Οι εχρθροί των φυτών κατά τους θερινούς μήνες είναι ο άνεμος και οι υψηλές θερμοκρασίες. Καλύψτε τα φυτά σας με ένα κομμάτι ύφασμα ή μουσαμά για να τα προστατέψετε σε περίπτωση ισχυρών ανέμων. Μην κλείσετε τα παράθυρα στο αυτοκίνητο αφού η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να τα καταστρέψει.

Σκιάστε τον χώρο χρησιμοποιώντας μεγάλη υφασμάτινη επιφάνεια, ή καλύπτωντας τα μικρά φυτά με κούτες (με τρύπες ώστε να αερίζονται) ώστε να αποφύγετε την απειλή της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας.

Γενικά σε κάθε μεταφορά φυτών:

Αν πρόκειται να κάνετε πολλές στάσεις στη διαδρομή σας, αφήστε την στάση στο φυτώριο για το τέλος, ώστε να υπομείνουν για λιγότερο χρόνο τα φυτά τη διαδικασία μεταφοράς.

Μην τα βάζετε σε πορτ μπαγκαζ εκτός αν διαθέτετε station wagon, πολυμορφικό ή τζιπ με χώρο που να ενδύκνειται για τη φιλοξενία τους (περισσότερο φωτεινό και ευάερο).

Κατά προτίμηση τοποθετήστε τα όρθια χωρίς να πιέζονται από τα τοιχώματα του μεταφορικού μέσου. Το ιδανικό όχημα για μία τέτοια τοποθέτηση θα ήταν ένα τύπου van. Αν δε χωράνε αναγκαστικά τοποθετήστε τα προσεκτικά σε ξαπλωτή θέση.

Προσοχή στην θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Όταν τα βγάζετε από το αυτοκίνητο κρατήστε τη γλάστρα και όχι τον κορμό του φυτού για να αποφύγετε πιθανή αποκόλησή του.

Αν χρειαστεί να μεταφέρετε μία μεγάλη ποσότητα φυτών, πιθανότατα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο φυτώριο από το οποίο θα τα προμηθευτείτε για την καλύτερη μεταφορά τους. Σε περίπτωση που αυτή η υπηρεσία δεν παρέχεται από το φυτώριο ή είναι επί πληρωμή και σας φανεί ακριβή, μπορείτε να αναζητήσετε για κάποιον αξιόπιστο και οικονομικό μεταφορέα με εμπειρία στη μεταφορά φυτών. Στο sendeasy θα βρείτε έμπειρες, αξιολογημένες μεταφορικές εταιρείες, ειδικευμένες σε μεταφορές φυτών και ειδών κήπου, σε τιμές που δε θα βρίσκατε στην αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ: