Twitter Page

Αναζήτηση

Αρχείο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αρχική Σελίδα

Μετακόμιση στο εξωτερικό – Πλήρης οδηγός

Κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να αλλάξετε χώρα διαμονής, είτε βρείτε μια νέα δουλειά, είτε μετακινηθείτε σε κάποιο άλλο τμήμα της εταιρείας που εργάζεστε, είτε -πιο επίκαιρα-βλέπετε καλύτερο το μέλλον σας σε μια άλλη χώρα.

Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία της μεγάλης αυτής αλλαγής, είτε αφορά δουλειά, σπουδές ή κάτι άλλο, γεγονός είναι ότι αυτή η αλλαγή, μερικές φορές περιλαμβάνει τη μετακόμιση.

Έρχεται λοιπόν αυτή η στιγμή και σκέφτεστε από που να ξεκινήσετε την προετοιμασία, ή πότε είναι η κατάλληλη χρονικά στιγμή να μετακομίσετε. Για τους λόγους αυτούς και άλλους, η ομάδα του Sendeasy.gr σας προτείνει να ρίξετε μια ματιά στον οδηγό με τα 12 βήματα όπως παραθέτονται παρακάτω και ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες οι συμβουλές αυτές, καθώς υπάρχουν τρόποι που μπορούν να κάνουν πιο έυκολη τη μετακόμισή σας στο εξωτερικό. Έχουμε προσπαθήσει να συνοψίσουμε τα πιο  σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν στην περίπτωση που μετακομίσετε στο εξωτερικό, αλλά αν θεωρείτε ότι έχουμε παραλείψει κάτι σχετικό, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια μετά το τέλος του άρθρου!

 

Μετακόμιση στο εξωτερικό – Τι χρειάζεται να κάνετε?

Τι χρειάζεται για να μετακομίσετε στο εξωτερικό;  Ο καθένας μας γνωρίζει ότι η μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα μπορεί συχνά να είναι μια αγχωτική και μάλλον επίπονη εμπειρία. Ωστόσο, κοιτάζοντας μπροστά στη νέα πρόκληση που παρουσιάζεται σε μία άλλη χώρα , η μετακόμιση θα έπρεπε να σας ανησυχεί λιγότερο. Παραθέτουμε μερικές βασικές συμβουλές που μπορούν να σας οδηγήσουν σε ανακούφιση από το άγχος σε σχέση με αυτή την εμπειρία. Όντας οργανωμένος/η κατά τη μετακόμιση, δημιουργώντας  λίστες  των σημαντικών κινήσεων που πρέπει να πραγματοποιήσετε  και θέτοντας προτεραιότητες, θα σας βοηθήσει να βάλετε τις σκέψεις σας σε τάξη και να επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά να γίνουν.

 

Μετακόμιση στο εξωτερικό – Οδηγίες

1. Έκδοση διαβατηρίου και/ή κάρτας. Να έχετε τα απαραίτητα έγγραφα στα χέρια σας είναι το πρώτο βήμα και η βάση για να μπορείτε να μετακομίσετε στο εξωτερικό.

2. Εργασία. Πολύ σημαντικό βήμα είναι η εξασφάλιση εργασίας. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα online αίτησης, ενώ οι περισσότερες επιδιώκουν κυρίως πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία. Ελέγξτε εκ των προτέρων τι μπορείτε να περιμένετε και να προετοιμαστείτε για αυτό. Ψάξτε για τις τοπικές υπηρεσίες απασχόλησης, ρωτήστε τους τι έγγραφα ίσως χρειαστείτε να έχετε μαζί σας  για την αίτηση όταν θα  τους επισκεφθείτε. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί να προετοιμάσετε κάποια πράγματα εκ των προτέρων: ανάλογα με τα σχέδιά σας για τη χώρα στην οποία θέλετε να μετακομίσετε μπορεί να χρειαστεί να έχετε αντίγραφα πτυχίων θεωρημένα από συμβολαιογράφο ή έγκυρη από το ανάλογο ινστιτούτο μετάφρασή τους. Γνωρίζοντας  αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ κόπο αργότερα, όταν σχεδιάζετε τη μετεγκατάσταση σε μια ξένη χώρα.

3. Βρείτε μια κατοικία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σημαντικό να βρείτε το κατάλληλες για σας μέρος για να μείνετε και να έχετε στη διάθεσή σας στη νέα χώρα που θα ζήσετε, εκτός φυσικά αν σκοπεύετε να σας φιλοξενήσει κάποιος συγγενής  ή φίλος. Αν το τελευταίο δεν είναι η περίπτωσή σας, τότε μπορείτε να αναζητήσετε  πληροφορίες στο διαδίκτυο και να έρθετε σε επαφή με τα τοπικά  μεσιτικά γραφεία για ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα ..

4. Βρείτε μεταφορική εταιρεία. Προσπαθήστε να βρείτε μια αξιόπιστη μεταφορική εταιρεία, ενημερωθείτε, εξετάστε την περίπτωση ασφάλειας για τα αντικείμενά σας, ελέγξτε πόσο θα κοστίσει η μετακόμισή σας. Σε αυτό η ομάδα του Sendeasy είναι σε θέση να σας βοηθήσει να δεχθείτε εντελώς δωρεάν προσφορές από αξιολογημένες μεταφορικές εταιρείες που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές και μετακομίσεις.

5. Κάντε τον προυπολογισμό σας. Αφού πλέον είστε ενήμεροι για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στη χώρα αυτή και το κόστος της ενοικίασης του σπιτιού που θα κατοικήσετε, προυπολογίστε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε για να καλύψετε τις βασικές ανάγκες σας τον πρώτο μήνα παραμονής σας στη χώρα, μέχρι τουλάχιστον να λάβετε τον πρώτο σας μισθό από τη νέα δουλειά. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε διαθέσιμο ένα συγκεκριμένο ποσό στον λογαριασμό τραπέζης , πριν από την άφιξη σας στη χώρα.

6. Αναζητήστε και ενημερωθείτε σχετικά με τους νόμους της χώρας όσο αφορά υγειονομική περίθαλψη και συνταξιοδότηση. Αφού θα ζείτε σε άλλη χώρα, καλό θα είναι να γνωρίζετε για τους φόρους που θα πληρώνετε, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οπότε ελέγξτε που μπορείτε να πληρώνετε, ποιες είναι οι προθεσμίες και βέβαια πόσο θα σας κοστίζει. Για το σκοπό αυτό, χρήσιμο θα σας φανεί, να επικοινωνήσετε με ένα τοπικό λογιστικό γραφείο της νέας περιοχής διαμονής σας.

7. Προετοιμαστείτε για το νέο περιβάλλον. Αφού αποφασίσατε  να μετακομίσετε σε μια ξένη χώρα, αρχίστε να μαθαίνετε τη γλώσσα ή αναζητήστε ευκαιρίες για να το κάνετε αυτό επί τόπου το συντομότερο δυνατό μετά την άφιξή σας. Ακόμα και κάποιες βασικές γνώσεις θα είναι καλό για σας ειδικά αν η ελληνική ή πιθανόν και αγγλική δεν είναι η γλώσσα που διδάσκεται ευρέως στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που μεταβαίνετε.

8. Βρείτε μερικά βιβλία ή χρήσιμο υλικό για κατανοήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον πολιτισμό που θα ενταχθείτε. Μερικές φορές πράγματα τόσο μικρά όσο μια απλή χειρονομία, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά και θα έχουν το αντίθετο νόημα στην ξένη χώρα που έχετε αποφασίσει να ζήσετε. Ενημερωθείτε από ταξιδιωτικούς οδηγούς, περιοδικά, ιστοχώρους και φόρουμ. Αν έχετε φίλους ή συγγενείς που έχουν επισκεφθεί τη χώρα του εξωτερικού που σκοπεύετε να μετακινηθείτε, να μιλήσετε μαζί τους – αυτό θα μειώσει το πολιτισμικό σοκ για σας αργότερα.

9. Βρείτε τοπικές ομάδες / συλλόγους που ασχολούνται με τα πράγματα που αγαπάτε. Είναι πάντα καλό να αποβάλλουμε το άγχος, οπότε κάτι τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αγχολυτικό και να διασκεδάσετε με το χόμπι σας ή την αγαπημένη σας δραστηριότητα – πχ ποδηλασία, χορός, σκάκι ή άλλα – ανάλογα με το ποιο είναι το δικό σας, διατηρήστε το!

10. Αναζητήστε και καταγράψτε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να είστε ενημερωμένοι για τι πρέπει να κάνετε  και  σε ποιον πρέπει να απευθυνθείτε  σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι πληροφορίες θα σας δώσουν κάποια αίσθηση ασφάλειας στην ξένη χώρα στην οποία επιθυμείτε να μετακινήσετε.

11. Κάντε κράτηση για το αεροπλάνο σας.  Μόλις έχετε αποφασίσει για το χρόνο άφιξης σας, κάντε κράτηση για τα αεροπορικά εισιτήρια. Και πάλι, όσο πιο γρήγορα – τόσο το καλύτερο, καθώς αυτό θα σας εγγυηθεί μια αρκετά  χαμηλότερη τιμή.

12. Και προσπαθήστε να έχετα πάντα θετική ψυχολογία! Να έχετε υπόψη σας: η νέα χώρα που θα ζήσετε μπορεί να κρύβει για εσάς περισσότερες ευκαιρίες και πιο ωραίες εμπειρίες από αυτές που φαντάζεστε. Μπορεί να εκπλαγείτε, οπότε έχετε το μυαλό σας να “ανοιχτό” και τα καλά αποτελέσματα είναι αναπόφευκτα!

Υπάρχει κάτι άλλο που θεωρείτε σημαντικό και πιστεύετε ότι απουσιάζει από τη λίστα μας; Πείτε μας τις σκέψεις σας στα σχόλια παρακάτω!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ: